Miten glögi pitää lämmittää? Voiko raskaana juoda glögiä?

Nettikirjoitusten perusteella glögiin liittyy muutama huolen aihe, joista päätin ottaa selvää.
  • Glögi olisi helppo kuumentaa vedenkeittimessä. Onko se turvallista? 
  • Raskaana ei pitäisi käyttää inkivääriä. Saako raskaana silti juoda glögiä? 



Glögi maistuu vielä joulun jälkeenkin. Höyryävä juoma lämmittää mukavasti erityisesti ulkoilun jälkeen. Tänä talvena sitä on myös voinut nauttia mökin terassilla. Lämmin muki kourassa on rentouttavaa katsella maalaismaisemaa.

Mistä glögi on tehty?

Glögivalikoima on lisääntynyt ilahduttavasti viime vuosina. Kaupassa tarjolla olevat glögit ovat jouluisilla mausteilla ryyditettyjä marja- tai hedelmämehuja. Vaalean glögin pohjana on omenamehu. Alkoholia sisältävät glögit on tavallisesti tehty puna- tai valkoviiniin.

Yleisimmät glögimausteet ovat neilikka, kaneli ja inkivääri. Monesti mukana on myös kardemummaa ja pomeranssinkuorta.

Alkoholittomat glögit sisältävät suurin piirtein saman verran sokeria kuin marjamehut ja mehujuomat, eli 10-12 g/ 100 ml. Alkoholia sisältävissä glögeissä on monesti reilummin sokeria, 12-20 g/ 100 ml.

Älä kuumenna glögiä vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa

Glögitiivisteen käyttö on helppoa. Riittää, että lisää kiehuvaa vettä tiivisteen päälle. Näin on kupillinen kuumaa glögiä valmis.

Valmis glögijuoma on myös helppo lämmittää mikroaaltouunissa suoraan tarjoilulasissa tai –mukissa.

Glögiä ei kannata missään tapauksessa lämmittää vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa.

Ruokaviraston sivuilta löytyy tähän selitys. Glögi ja erilaiset marjamehut ovat happamia. Hapan liuottaa alumiinia ja tämän vuoksi glögiä ei tule kuumentaa alumiinikattilassa.

Osassa vedenkeittimiä taas kuparinen lämmitysvastus on näkyvissä. Hapan glögi voi syövyttää siitä metallia irti. Kuparin liikasaanti aiheuttaa pahimmillaan akuutin myrkytyksen. Vedenkeitin on nimensä mukaisesti tarkoitettu vain veden keittämiseen.

Voiko raskaana juoda glögiä?

Netin keskustelupalstoilla kysellään, että voiko raskausaikana juoda alkoholitonta glögiä.

Kaneli
Glögin yleisimmät mausteet ovat neilikka, kaneli ja inkivääri. Ruokavirasto suosittelee, ettei pienten lasten pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Sen sijaan raskaana oleville ei ole omaa suositusta kanelin välttämisestä.

Sinua voi kiinnostaa myös aikaisempi kirjoitukseni Voiko liiasta kanelista olla haittaa? Voiko raakaa piparitaikinaa syödä?

Inkivääri
Ruokavirasto myös suosittelee, että raskauden aikana ei käytetä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä eikä inkivääriteetä. Niitä voi helposti käyttää suuriakin määriä, jolloin myös nautitun inkiväärin määrä on suuri. Runsaan ja pitkäaikaisen inkiväärin käytön turvallisuudesta raskauden aikana ei ole varmuutta.

Glögissä mausteena käytetyn inkiväärin määrä on kuitenkin melkoisen pieni, eikä glögiä tarvitse sen vuoksi välttää.

Sokeri
Glögi voi sisältää hyvinkin paljon sokeria. Sen vuoksi sokerisen glögin jatkuva ja runsas käyttö ei ole suositeltavaa kenellekään. Mutta satunnaisesta tai joulun aikaan rajoittuvasta glögin juomisesta ei ole sen suurempaa haittaa kuin muistakaan sokerisista juomista.

Eli mukillinen glögiä silloin tällöin nautittuna tuo hyvää mieltä ja nautintoa. 

Koska kyseessä ei ole jokapäiväinen perusruoka, ei glögin terveysvaikutuksista tarvitse olla huolissaan. Kunhan ei lämmitä sitä vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa.


Teksti julkaistu 28.12.2018
Tekstiä päivitetty 18.12.2019

Ei kommentteja