Voiko raakaa piparitaikinaa syödä?

Piparitaikina sisältää yleensä kananmunia, kanelia ja soodaa. Saako raakaa piparkakkutaikinaa syödä?

Voiko raakaa piparitaikinaa syödä?

Veikkaanpa ettei löydy montaa piparileipuria, joka ei taikinaa maistelisi. Se kuuluu asiaan. Yhtälailla asiaan kuuluu, että aikuiset varoittelevat syömästä taikinaa liikaa. Siitä voi tulla maha kipeäksi.

Mistä on pienet piparit tehty?

Mistä on pienet piparit tehty?
Kanelista ja neilikasta.
Jauhoista ja soodasta.
Munista ja sokerista.
Niistä on pienet piparit tehty.

Meillä on perinteenä leipoa pipareita itsenäisyyspäivänä mummilassa. Isot ja pienet serkukset kokoontuvat yhteisen piparitaikinan ympärille. Kaulitaan, mietitään taikinan paksuutta, kokeillaan erilaisia piparimuotteja ja tietysti maistellaan taikinaa. Mummi toimii paistajamestarina.

Osa pipareista tehdään tavanomaisesti muoteilla. Viime vuosina omien luomusten määrä on lisääntynyt. Tänä vuonna taisi teemana olla omituisten otusten kerho.

Piparkakkutaikinassa on kananmunaa, kanelia ja soodaa. Voiko niitä syödä raakana?


Piparitaikinassa on monesti kananmunaa. Voiko raakaa kananmunaa syödä?

Ruokavirasto vastaa kysymykseen sivullaan: Kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia yms., johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella.

Eikö olekin mahtavaa, ettei meidän suomalaisten tarvitse pelätä raakoja kananmunia? Voimme huoletta maistella kakku- ja piparitaikinaa. Kovin monessa maailman maassa tämä ei ole mahdollista. Pelkona on salmonella.

Suomessa tämän on mahdollistanut salmonellavalvontaohjelma. Euroopan unioniin liittymisen yhteydessä Suomen erinomainen salmonella tilanne haluttiin säilyttää kansallisen salmonellavalvonnan avulla. Valvontaohjelma on toiminut erinomaisesti. Salmonellaa sisältävät elintarvikkeet poistuvat markkinoilta ennen kuin yksikään kuluttaja sairastuu.

Tältä osin myös piparitaikinaa voi siis huoletta maistella.

Piparitaikinassa on kanelia. Voiko liiasta kanelista olla haittaa?

Yksi kanelin aromaattisista aineista on kumariini. Sen on todettu suurina määrinä olevan haitallinen maksalle.

Kanelin säännöllinen käyttö ei siksi ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin.

Kaneli on yksi joulun mausteista, jota käytetään pipereiden lisäksi myös muissa leivonnaisissa ja esimerkiksi riisipuuron mausteena.  Suomalaisten kanelin käyttö lisääntyy muutamaksi viikoksi joulun tienoilla.

Ruokaviraston sivuilla kuitenkin kerrotaan, ettei tarvitse olla huolissaan, vaikka kanelia käytettäisiin joulun aikaan enemmän. Vuoden mittaan kanelin käyttö on vähäisempää eikä yleensä jokapäiväistä.

Kanelissa olevan kumariinin vuoksi ei siis tarvitse estää lapsia maistelemasta piparitaikinaa. Piparitaikinaa on ainakin meidän perheessä tarjolla vain muutaman kerran vuodessa.

Piparitaikinassa on monesti soodaa. Voiko soodaa syödä kypsentämättä?

Ruokasooda ja leivinjauhe sisältävät kumpikin natriumvetykarbonaattia, jota kutsutaan myös natriumbikarbonaattiksi. Lämmön vaikutuksesta siitä vapautuu mm. hiilidioksidia ja vesihöytyä, jotka saavat leivonnaiset kohoamaan.

Ruokasooda on pelkkää natriumbikarbonaattia. Ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa, joissa on siirappia, mausteita tai jotakin hapanta ainesosaa, kuten hapanmaitotuotteita. Ne estävät epämiellyttävän sivumaun syntymisen sekä leivonnaisten värjäytymisen ruman vihertäviksi.

Leivinjauheessa on natriumbikarbonaatin lisäksi happamia aineita. Tästä syystä leivinjauhetta voi käyttää kaikenlaisissa leivonnaisissa, myös sellaisissa, joissa ei itsessään ole happamia ainesosia.

Ennen nykyaikaisten närästyslääkkeiden markkinoita, soodaa on saatettu käyttää tasoittamaan vatsan hapokkuutta. Myös nykyisissä närästystä helpottavissa tuotteissa voi ainesosana olla natriumbikarbonaattia. Liiallinen natriumbikarbonaatin nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa monenlaisia vatsavainoja ja pahoinvointia.

Voiko piparitaikinaa maistella raakana?

Kypsentämättömän piparitaikinan maisteleminen ei ole vaarallista. Piparitaikinan liiallinen napostelu voi kuitenkin aiheuttaa mahanpuruja. Mutta todellinen piparihirmuhan ei pienistä vatsanväänteistä välitä.


Teksti julkaistu 16.12.2018
Tekstiä päivitetty 8.12.2019



Ei kommentteja