Onko markkinoilla yhtään oikeasti toimivaa laihdutusvalmistetta?

Kaupasta löytyy vain muutama laihdutusvalmiste, jotka auttavat painonpudotuksessa. Haluatko tietää mitä ne ovat?

Kaikkien muiden osalta tieteellinen näyttö puuttuu tai on kyseenalainen.


Onko markkinoilla yhtään oikeasti laihduttavaa laihdutusvalmistetta

Ravitsemusasiantuntijat ovat heittäneet nälkäpaastot ja kitudieetit romukoppaan. He ovat entistä vakuuttuneempia siitä, että onnistuneen painonhallinnan avaimet ovat jossain aivan muualla.

Hyvän aikaa on jo puhuttu sallivuuden ja kohtuullisuuden puolesta. Kyseessä ei ole nopea laihdutuskuuri, vaan pidempi polku pysyvään painonhallintaan.

Tämä viesti ei kuitenkaan ole kaikkien mieleen. Kun tammikuussa haaveillaan bikinikeleistä ja pienemmistä farkuista, nopeiden laihdutustulosten toivossa erilaiset laihdutusvalmisteet kiehtovat.

Ihmepillereitä ei ole olemassa, vaikka moni niistä haaveileekin. Ja nettihuijarit niitä tyrkyttävät.

Mutta onko kaupan hyllyillä mitään toimivia laihdutusvalmisteita? Vai onko kaikki silkkaa huijausta?


Pussikeitot, pirtelöt ja patukat

Ne tulevat monelle ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan laihdutusvalmisteista. Niitä käytetään tavallisen ruoan sijasta. Kun päivittäinen energian saanti pienenee, tulos näkyy vaa’alla.

Tähän ryhmään kuuluvat painonhallintaan tarkoitetut ruokavalionkorvikkeet ja ateriankorvikkeet. Nimensä mukaisesti ruokavalionkorvikkeilla voi korvata koko ruokavalion. Ateriankorvikkeilla voi korvata yksi tai kaksi päivittäisistä aterioista.

Ruokavalionkorvikkeiden ja ateriankorvikkeiden yhteydessä käytetään monesti termejä:
 • VLCD-valmisteet eli very low calorie diet
 • LCD-valmisteet eli low calorie diet
 • ENED eli erittäin niukkaenergiainen ruokavalio

Painonhallintaan tarkoitetut ruokavalionkorvikkeet

Ruokavalionkorvikkeita voi käyttää ainoana ravinnon lähteenä muutamia viikkoja. Ne sisältävät niin vähän energiaa, että kyseessä on melkoinen rääkki elimistölle. Siksi kuurista kannattaa neuvotella etukäteen lääkärin kanssa. Ja kolme viikkoa pidemmät laihdutuskuurit tulee tehdä lääkärin valvonnassa.

Ruokavalionkorvikkeet on tarkoitettu ainoastaan terveille aikuisille, jotka laihduttavat reilun ylipainon vuoksi.  Raskaana olevien tai imettävien naisten, nuorten, vanhusten tai sairaiden tulee käyttää ruokavalionkorvikkeita vain lääkärin luvalla ja valvonnassa.

Ruokavalionkorvikkeet on suunniteltu niin, että käyttöohjeen mukaan käytettynä niistä saa riittävän päivittäisen määrän kaikkia välttämättömiä ravintoaineita. Tästä säädetään lainsäädännöllä, jota kaikkien valmistajien on noudatettava.

Ruokavalionkorvikkeilla toteutettu laihdutuskuuri antaa varmasti kyytiä kiloille, jos sitä onnistuu noudattamaan riittävän kauan. Mutta kuurin loputtua elimistö on niin läkähdyksissä, että se pyrkii nopeasti tankkaamaan menetetyt kilot takaisin. Ja vielä lisäkilojen kera.

Laihdutuskuurin loputtua kilot hiipivät takaisin, ellei ruokailussa ja muissa elintavoissa tee muutoksia. Pelkkä painonpudotus ei siis riitä, vaan on myös opeteltava itselle sopiva tapa painonhallintaan.

Ateriankorvikkeet ovat hyödyllisiä vain osana vähäenergiaista ruokavaliota 

Suurin osa pussikeitto, pirtelö ja patukka –hyllyllä myytävistä tuotteista on ateriankorvikkeita. Niitä ei voi käyttää ainoana ravintona! Mutta niillä voi korvata 1-2 ateriaa päivässä ja näin pienentää päivittäistä energiansaantia.

Myös ateriankorvikkeiden koostumuksesta säädetään EU-lainsäädännöllä. Kaikkien valmistajien on noudatettava lainsäädännön vaatimuksia, jos he haluavat käyttää tuotteista nimeä ”ateriankorvike painonhallintaan”.

Ateriankorvikkeille on hyväksytty kaksi terveysväitettä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut, että näiden terveysväitteiden tieteellinen näyttö on riittävä. Näiden terveysväitteiden voi siis sanoa pitävät paikkansa.

EFSAn antaman positiivisen lausunnon perusteella Euroopan komissio on hyväksynyt kyseiset terveysväitteet. Niitä voi käyttää painonhallintaan tarkoitettujen ateriankorvikkeiden markkinoinnissa:
 • Yhden päivittäisen pääaterian korvaaminen ateriankorvikkeella vähäenergiaisessa ruokavaliossa edistää painon ylläpitämistä painonpudotuksen jälkeen
 • Kahden päivittäisen pääaterian korvaaminen ateriankorvikkeella vähäenergiaisessa ruokavaliossa edistää painonpudotusta

Eli 1 päivittäinen ateriankorvike auttaa painonhallinnassa ja 2 ateriankorviketta painonpudotuksessa.

Ateriankorvikkeet ovat hyödyllisiä vain osana vähäenergiaista ruokavaliota. Vaikka korvaisi 1-2 pääateriaa ateriankorvikkeella, tulee muutkin ruoat suunnitella vähäenergiaisiksi.

Ateriankorvikkeetkaan eivät siis ole ihmetuotteita, jotka voisivat kumota ylimääräisten herkkujen antaman energian.

Glukomannaani edistää painonpudotusta vähäenergiaisen ruokavalion yhteydessä

Ruokavalionkorvikkeiden ja ateriankorvikkeiden lisäksi vain glukomannaani nimiselle kuidulle on hyväksytty painonpudotukseen liittyvä terveysväite:
 • glukomannaani vähäenergiaisen ruokavalion yhteydessä edistää painonpudotusta

Myös tässä on huomionarvoista, että kuituvalmistetta tulee käyttää osana vähäenergiaista ruokavaliota. Ihmeitä ei siis tämäkään kuituvalmiste pysty saamaan aikaan.

Glukomannaanilla on kyky sitoa runsaasti vettä ja turvota. Näin se saattaa lisätä kylläisyyden tunnetta vähäenergiaisen ruokavalion yhteydessä.

Muita painonhallintaan hyväksyttyjä väitteitä ei ole

Myös monille muille aineille on yritetty saada painonpudotukseen liittyvää terveysväitettä. EFSAn arvion mukaan niiden tehosta ei kuitenkaan ole ollut riittävää tutkimusnäyttöä.

Painonhallintaan liittyvä terveysväite on hylätty mm. seuraavilta: erilaiset kuidut ja rasvahapot, kofeiini, kalsium, alhaisen GI:n hiilihydraatit, kromi, kaakao, vihreä kahvi, CLA, proteiinit, maitotuotteet, täysjyvätuotteet, viinietikat. Niiden ei siis saa väittää auttavan laihdutuksessa.

Tämän lisäksi useille kasveille ja yrteille on haettu painonpudotukseen ja -hallintaan liittyviä terveysväitteitä. Niiden tieteellisen näytön arviointi on kuitenkin keskeytetty. EFSA odottaa Euroopan komission päätöstä siitä, miten näiden kasviperäisten aineiden arviointia tulisi jatkaa. Näiden väitteiden käyttöä on lupa jatkaa siihen asti, että Euroopan komissio antaa virallisen päätöksen niiden kohtalosta.

Oma valistunut arvaukseni on, ettei myöskään näille terveysväitteille ole riittävästi tieteellistä näyttöä, jotta väitteet voitaisiin hyväksyä. On hyvin todennäköistä, että nämäkin väitteet hylätään.

Eli onko kaupassa yhtään oikeasti laihduttavaa laihdutusvalmistetta?

Ainoastaan ruokavalionkorvikkeiden, ateriankorvikkeiden ja glukomannaani-kuidun tiedetään auttavan painonpudotuksessa.

Mutta nekin vain tukevat laihdutusta osana vähäenergiaista ruokavaliota. Itsenäistä laihduttavaa vaikutusta niillä ei ole.

Kaikkien muiden markkinoilla olevien elintarvikkeiden ja ravintolisien osalta tieteellinen näyttö puuttuu tai on kyseenalainen.

2 kommenttia

 1. Heh, vedin jo taisteluhousut jalkaan kun klikkasin blogiin. Odotin vähintäänkin jotain pyramidihuijaus-verkostomarkkinointipostausta jostain laihdutusvalmisteesta.
  Mukava yllätys että täällä odottikin näin hyvä ja informatiivinen postaus.
  On ihmeellistä että painonhallinnan kanssa taistelevat alkavat mieluummin muutaman viikon pussirääkkiin saadakseen sen hyvän olon tunteen muutaman kilon nopeasta pudotuksesta (jos siis eivät ohella syö "väärin"), ja olettavat että palattua normaaliin ruokavalioon paino ei lähtisi nousemaan takaisin. Huomattavasti helpompi ratkaisu on nenän edessä. Kannattaisi tyhjentää ne jääkaapit ja kaapit pöydälle tyyliin "olet mitä syöt" ja karsia siitä heti pois ne epäterveelliset asiat, ja tehdä se päätös ettei niitä enää osta sinne kaappiin. Sen jälkeen katsoa mitä jäi jäljelle, ja panostaa seuraavalla kauppareissulla niihin ruoka-aineisiin, mitä siitä pöydältä puuttui. Vaihtaa iso lautanen pienempään. Vähentää hiilareita, kasvattaa kasviksia lautasella, löytää se itsekuri ettei santsaa ennen kuin on parikymmentä minuuttia ensimmäisestä lautasellisesta. Usein huomaa ettei oikeasti edes ole enää nälkä. Makean nälkää varten ukkelilla on aina maustamatonta jogurttia jääkaapissa, johon lisää mustikoita ja vadelmia pakkasesta. Pieni annos, just että saa suun makeaksi, ei litratolkulla. Jo nämä pienet teot saavat sen painon laskemaan ja pysymään poissa. Ilman rääkkiä ja nälkää. ¨

  Meillä on lähdetty ketokelkkaan, ei dieettinä vaan elämäntapamuutoksena (tosin itse olen lähempänä vhh:ta koska juon aamulla hedelmäsmoothien ja joskus huijaan myös kun edessäni on salmiakkikala), ukkelilla tippunut 6,2kg 2,5 VIIKOSSA ja vatsa-, suolisto-oireet mitä oli aiemmin ovat lähes kaikonneet. Itsellä 2kg pudonnut, ne 2kg mitä en ole saanut kahden vuoden yrityksen aikana alas millään dieetillä ja liikunnalla. Nyt ne lähti yrittämättä, vahingossa. Molemmilla on energiaa kuin pienessä pitäjässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HannaV. Kiva saada palautetta! Ja mahtavaa, että olette löytäneet teille sopivan tavan painonhallintaan.

   Poista