Tiedätkö mitä terveysväitteitä elintarvikkeista saa esittää? Kaikki ei ole kiellettyä.

Kaikki firmat saavat käyttää samoja terveysväitteitä. Ravintolisän terveysvaikutus ei siis riipu siitä, minkä värisessä purkissa pilleri myydään.


Tiedätkö mitä terveysväitteitä elintarvikkeista saa esittää? Kaikki ei ole kiellettyä.

Elintarvikkeista saa esittää terveysväitteitä. Mutta vain hyväksyttyä terveysväitteitä.

  • A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
  • B6-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina

Nämä ovat esimerkkejä hyväksytyistä terveysväitteistä. Niitä voi käyttää ravintolisien ja muiden elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Kunhan vain tekee sen lainsäädännössä määriteltyjen sääntöjen mukaisesti.

Terveysväitteet hyväksytään Euroopan komission asetuksella

Elintarvikkeista esitettävien terveysväitteiden perusperiaate on se, että vain ennalta hyväksyttyjä väitteitä on lupa käyttää. Ja hyväksynnän saavat vain ne terveysväitteet, joiden tukena on riittävästi tieteellistä näyttöä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi, onko terveysväitteiden tieteellinen näyttö riittävä. EFSAn antaman lausunnon perusteella Euroopan komissio hyväksyy tai hylkää terveysväitteet. Tämän jälkeen päätös terveysväitteen kohtalosta on voimassa kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.

Tällä hetkellä Euroopan komission hyväksyttyjen ja hylättyjen terveysväitteiden rekisterissä on

  • 261 hyväksyttyä terveysväitettä 
  • 2076 hylättyä terveysväitettä

Lisäksi n. 2000 terveysväitteen käsittely on keskeytetty. Näitä väitteitä saa käyttää siihen asti, että Euroopan komissio päättää niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Tällä odotuslistalla olevat terveysväitteet liittyvät erilaisiin kasveihin ja yrtteihin.


Terveysväite ei ole yhden tuotemerkin yksinoikeus

Kaikki 261 hyväksyttyä terveysväitettä ovat vapaasti kaikkien elintarvikealan yritysten käytössä. Ehtona on vain, että se tulee tehdä lainsäädännössä määriteltyjen sääntöjen mukaisesti. 

Eli vaikka yritys ei olisi tehnyt itse terveysväitehakemusta, on sillä oikeus esittää terveysväitteitä omasta tuotteestaan.

Tämän lisäksi on 5 terveysväitettä, joiden käyttö on rajattu vain väitettä hakeneen yrityksen käyttöön muutaman vuoden määräajaksi.

Jokaiselle hyväksytylle terveysväitteelle on määritelty käyttöehdot

Esimerkiksi alussa lueteltuja terveysväitteitä voi käyttää sellaisten elintarvikkeiden markkinoinnissa, jotka sisältävät riittävästi kyseisiä vitamiineja. Sanotaan, että tuotteen tulee olla vitamiinin lähde. Ruokaviraston terveysväitesivuilla kerrotaan, milloin elintarviketta voi kutsua vitamiinin tai kivennäisaineen lähteeksi.

Jos elintarvikkeessa on riittävästi kyseistä vitamiinia, hyväksytyn terveysväitteen voi liittää tuotteen pakkausmerkintöihin ja markkinointiin.

  • Täytyy kuitenkin muistaa kertoa, että terveysvaikutuksen takana on elintarvikkeen sisältämä vitamiini. Esimerkiksi ”Vitamiinipillerin sisältämä D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina”.
  • Terveysväite on hyväksytty D-vitamiinille. Siksi olisi väärin väittää, että ”Meidän Firman Vitamiinipilleri edistää luiden pysymistä normaaleina”

Saattaa kuulostaa saivartelulta, mutta tarkoituksena on estää kuluttajien harhaanjohtaminen. Olisi väärin antaa mielikuva, että vain ”Meidän Firman Vitamiinipilleri” huolehtii luiden kunnosta. Sama vaikutus kun on kaikilla riittävästi D-vitamiinia sisältävillä ravintolisillä ja muilla elintarvikkeilla.

Omalle tuotemerkille on mahdollista hakea terveysväitettä 

Entä, jos haluaisi markkinoida ”Meidän Firman Vitamiinipillerin” terveysvaikutuksia, eikä kertoa vain yleisesti D-vitamiinin vaikutuksesta? Se olisi sallittua, jos ”Meidän Firman Vitamiinipillerille” hyväksyttäisiin terveysväite.

Hyväksyttyyn terveysväitteeseen tarvittaisiin:

  • Vakuuttavaa tieteellistä näyttöä juuri ”Meidän Firman Vitamiinipillerin” terveysvaikutuksista
  • EFSAlle tehty terveysväitehakemus
  • EFSAn positiivinen terveysväitelausunto, jossa kerrotaan, että tieteellinen näyttö on riittävää
  • Euroopan komission asetuksella hyväksytty terveysväite

Vasta tämän jälkeen kyseessä olisi ”Meidän Firman Vitamiinipillerille” hyväksytty terveysväite.

Minun tiedossani ei ole yhtään yhdelle tuotteelle tai tuotemerkille hyväksyttyä terveysväitettä. Kuitenkin useita hakemuksia on hylätty, koska tieteellinen näyttö ei ole ollut riittävää.

Tarinan opetus?

  • Kaikki firmat saavat käyttää samoja terveysväitteitä. Terveysvaikutus ei siis riipu siitä, minkä värisessä purkissa pilleri myydään.
  • Kysy aina, mikä on vaikuttava aine tai ominaisuus, joka saa aikaan väitetyn terveysvaikutuksen. Jos tietoa ei löydy, kyseessä on mitä ilmeisimmin asiakkaan vedätys.
  • Vertaile tuotteita rauhassa. Samaa vitamiinia tai kivennäisainetta löytyy muistakin tuotteista. Ärhäkästi markkinoitu tuote on monesti hintava, mutta ei ainoa vaihtoehto. 
  • Muista myös kaupan HeVi-osasto ja muut hyllyt. Sieltä löytyy samoja vaikuttavia aineita kuin pillereistä. Ja vieläpä herkullisessa olomuodossa. 

Kaikki firmat saavat käyttää samoja terveysväitteitä. Terveysvaikutus ei siis riipu pilleripurkin väristä.

Ei kommentteja